Bij diabetes mellitus, ook wel suikerziekte genoemd, kan het lichaam de bloedsuikerspiegel niet meer goed regelen door een tekort aan insuline. Bij diabetes type 1 maakt het lichaam geen insuline meer aan. Bij diabetes type 2 maakt het lichaam te weinig insuline aan om de bloedsuikerwaarde te regelen. Minstens de helft van de diabetici krijgt ooit te maken met lichamelijke klachten als gevolg van de diabetes, ook wel complicaties genoemd. Een veelvoorkomend probleem bij diabetici zijn voetproblemen. Wanneer er complicaties optreden in de voet heet dit een ‘diabetische voet’ of een risicovoet.

De complicaties van voetproblemen bij diabetes kunnen ernstige gevolgen hebben voor uw gezondheid. In de meeste gevallen betreft het een slecht genezende wond. Deze ziet er aanvankelijk onschuldig uit, maar kan leiden tot ernstige infecties. Indien de voetinfectie zich uitbreidt kan dit zelfs een amputatie tot gevolg hebben.

Door regelmatig uw voeten te laten controleren en behandelen door een pedicure kunnen problemen tijdig worden gesignaleerd. Problemen die vaak voorkomen bij een diabetespatiënt zijn:

 • Verminderde doorbloeding – Doordat de bloed- en zuurstoftoevoer in benen en voeten kan verminderen genezen wondjes aan de voeten minder snel.
 • Verminderd gevoel in de voeten – Bij diabetes kunnen de zenuwen beschadigen, hierdoor is er minder of geen gevoel in de voeten. Als gevolg hiervan voel je geen pijn en kan het zijn dat wondjes niet worden opgemerkt. Dit kan weer leiden tot infecties.
 • Droge huid – Vaak hebben diabetespatienten een erg droge huid. Dit komt meestal door een combinatie van zenuwbeschadiging en verminderde doorbloeding.
 • Infectiegevoelig – Door de verminderde weerstand is men gevoeliger voor infecties. Een voorbeeld hiervan is een schimmelinfectie op de voeten en nagels (kalknagels).

Wat kan ik als medisch pedicure voor u doen:

Vooraf aan de behandeling zal ik duidelijk uitleggen wat ik ga doen en probeer u op uw gemak te stellen. Ik ga voorzichtig te werk en doe alles in overleg zodat de behandeling als prettig wordt ervaren.

Wanneer u zelf niet meer goed in staat bent om  uw voeten te verzorgen , kunt u contact met mij opnemen om een afspraak te maken. Ik  kom  bij u thuis voor professionele voetverzorging. Met een regelmatige voetverzorging  voorkomt u problemen met uw voeten op de lange termijn. Een behandeling bestaat o.a. uit:

 • Desinfecteren van de voeten
 • Knippen van nagels op de juiste manier
 • Dunner frezen verdikte nagels (kalknagels)
 • Eelt, likdoorns en/of kloven verwijderen
 • Behandelen van schimmelnagels
 • Behandelen van ingroeiende nagels
 • Polijsten eeltlocaties
 • Verzorgen van nagelomgeving
 • Desinfecteren van de voeten
 • Indien mogelijk een crèmebehandeling
 • Tijdig signaleren van voetproblemen om u door te verwijzen naar huisarts of podotherapeut

 

afspraak-maken-diabetische-voet Informatie-maken-diabetische-voet

Vergoeding voetzorg bij diabetische voet 

De vergoeding vindt plaats op basis van zorgprofielen. Heeft u zorgprofiel 1 dan wordt de medische behandeling  in de meeste gevallen vergoed door uw zorgverzekeraar uit de aanvullende verzekering tot het maximumbedrag waarvoor u verzekerd bent . Bij zorgprofiel 2 t/m 4 dient u eerst een podotherapeut te bezoeken die een persoonlijk behandelplan opstelt. Met dit behandelplan kunt u een afspraak maken bij de pedicure. De Podotherapeut en de pedicure dienen wel een samenwerkingsovereenkomst te hebben.

De medisch voetzorg die de pedicure verleent wordt gedeeltelijk vergoed uit de basisverzekering, de podotherapeut ontvangt voor deze ketenzorg een budget van de zorgverzekeraar.

Eigen bijdrage

U krijgt een gedeelte van de behandeling vergoed, echter alleen de medisch noodzakelijke zorg. Deze wordt bepaald door de podotherapeut en staat beschreven in uw persoonlijk behandelplan.

Tips & adviezen bij het kopen van schoenen voor de diabetische voet

De diabetische voet is kwetsbaar en vaak minder gevoelig. Daarom is het voor diabetespatiënten extra belangrijk goed passend, niet knellend schoeisel te dragen. Hier onder volgen een aantal praktische tips die u helpen bij de aanschaf van de juiste schoenen:

 • Koop uw schoenen in de loop van de dag, in verband met oedeemvorming(vochtophoping in de voeten)
 • Koop geen schoenen met harde randen,stiksels of naden. Stiknaden en kleppen geven onnodig  drukplekken.
 • Laat uw voeten opmeten, zowel in lengte als in breedte. Bezoek hiervoor liefst een schoenenspeciaalzaak die u goed van dienst kan zijn bij uw schoenkeuze ( een goede breedte, wijdte, neus en hak hoogte van de schoenen zijn belangrijk, om extra druk en ongewenste schuifkracht tegen te gaan).
 • Wanneer u vergroeiingen heeft aan de voet, informeer dan bij uw zorgverzekeraar of u in aanmerking komt voor op maat gemaakte schoenen door een orthopedisch schoenmaker.
 • Kies voor schoenen met zacht bovenleer,bij voorkeur met een wreefsluiting, zonder harde randen, stiknaden of kleppen op drukpunten en bij de tenen.
 • Het is belangrijk dat het voetbed van uw schoeisel de druk verdeelt en uit schokabsorberend en steunend materiaal bestaat

Contact gegevens voor afspraak of informatie

Wilt u meer informatie of wilt u een afspraak met mij maken, vul dan het afsprakenformulier in op de website, neem telefonisch contact met mij op via 06-55778729 of per mail: info@medischpedicure-diana.nl.